9/12/11

11:39
El fluxe del mar
Instal·lació sonora
per Varvara Guljajeva i Mar Canet Solà
Artistes residents CRIdA

Divendres 9 de desembre de 2011. 17 a 20 h.
Terrassa d'Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma

Varvara Guljajeva i Mar Canet Solà, artistes participants en el programa CRIdA de la Fundació Palma Espai d'Art, presenten a Es Baluard el projecte que han desenvolupat durant la seva residència.

El fluxe del mar és una instal·lació que converteix el trànsit dels vaixells al port de Palma en una composició sonora. Un radar AIS s'instal·larà a la terrassa del museu per a rebre les senyals dels vaixells que es troben al port. Les dades recollides pel radar són processades per l'aplicació Processing i transferides a Pure Data, un programari que permet crear una composició sonora que és al mateix temps única, continua, impredictible, i un reflex de l'activitat que té lloc en aquell mateix moment al port de la nostra ciutat.


L'activitat dels vaixells que creuen la badia de Palma és visible al ciutadà però, en la majoria dels casos, aliena a la seva vida quotidiana. Les embarcacions de luxe que naveguen pel Mediterrani envien constantment dades que indiquen la seva posició, establint un diàleg invisible i privat amb els radars del port, mentre dibuixen la trajectòria del seu desplaçament. Aquest trànsit continu és portat a terra en forma de so per la instal·lació de Guljajeva i Canet, que convida als espectadors a “escoltar la mar” mitjançant la conversió en so de dades recollides en temps real.
Adicionalment, els artistes estan creant una sèrie de serigrafies als tallers d'obra gràfica de la Fundació Pilar i Joan Miró, en les quals exploren les possibilitats d'expressió plàstica a partir de la visualització de les dades recollides amb el radar en determinats moments.

Varvara Guljajeva i Mar Canet Solà treballen conjuntament des de 2009. Han exposat la seva obra en diversos festivals i exposicions d'àmbit internacional. Han estat seleccionats com a artistes en residència als programes de IAMAS (Giju, Japó), EMARE (FACT, Liverpool, Regne Unit), CRIdA (Palma) i MU Gallery (Eindhoven, Holanda), entre d'altres. El seu interès es centra en les noves formes de creació artística: exploren nous conceptes d'art mitjançant l'ús de les tecnologies actuals. Han presentat el resultat dels seus projectes de recerca a la Amber Conference a Istanbul, el simposi Enter5 a Praga, ISEA 2011 i altres.
Varvara Guljajeva (Estònia, 1984) ha completat un Màster en Mitjans Digitals a ISNM (Alemanya) i està realitzant el doctorat a l'Acadèmia d'Art d'Estònia.
Mar Canet (Barcelona, 1981) és llicenciat en Art i Disseny a ESDI en Barcelona i en Disseny de videojocs a la Universitat Central de Lancashire (Regne Unit). Actualment està completant el Màster en Cultura d'Interficies a l'Art and Design University de Linz (Àustria). Ha treballat al Futurelab d'Ars Electronica i és co-fundador dels grups artístics Derivart i Lummo.

CRIDA (Centre de Residència i Intercanvi d’Artistes) és un programa de residència d’artistes comissariat per Fernando Gómez de la Cuesta i Pau Waelder, que té lloc als estudis habilitats per la Fundació Palma Espai d’Art a Sant Jeroni. Aquest nou equipament situat al centre de la ciutat i dotat amb quatre espais de producció i oferta d’allotjament acull a quatre artistes cada dos mesos i es configura com un espai de trobada i diàleg entre els artistes convidats, la ciutat i els seus habitants.

Col·labora CRIdA