13/11/12


ipetitions.com

La cultura no és un luxe: Cultura per la Vaga General del 14N
The Petition

El govern espanyol ha decidit aplicar l'IVA general a les entrades de teatres, auditoris, sales musicals, cinemes, ... aquesta augment de més de tretze punts (passa del 8 % al 21 %) no és comparable a l'aplicació que pel mateix concepte fa cap país del nostre entorn immediat. Aquesta decisió política constitueix un atac frontal a la cultura que posa en perill bona part de l'exercici professional dels oficis del sector cultural (actors, ballarins, coreògrafs, directors, guionistes, escenògrafs, figurinistes, tècnics, regidors, gestors culturals, artistes plàstics, artistes de circ, músics, escriptors i un llarg etcètera) i l'activitat escènica, musical i cinematogràfica en uns moments ja prou delicats per al sector per la situació de greu crisi econòmica.

La decisió coincideix amb les retallades que redueixen el nivell adquisitiu dels ciutadans i pot provocar una disminució del consum d'efectes imprevisibles, també sobre les indústries culturals i els creadors. La previsible disminució del consum, ja constatable en algun sector, i el deteriorament de l'important sector productiu cultural provocarà la reducció de la recaptació, l'efecte contrari al motiu al·legat per a la pujada. I per això exigim que la cultura sigui considerada com a bé d'interès general i, per tant, se li apliqui un IVA limitat.

En paral·lel, l'esborrany de pressupostos generals de l'estat per al 2013 bandegen la cultura i la conceben com a quelcom prescindible, sense valorar-ne les dimensions empresarial, social i humanística. I en allò que afecta Catalunya i la cultura catalana en general, l'arraconament és doble: l'Estat abandona de fet la seva presència en les grans institucions culturals catalanes que es va plantejar com un camí d'entesa i d'una hipotètica bicapitalitat; ara ens diuen que es volen centrar en les institucions essencials: evidentment totes a Madrid.

En un context de crisi econòmica i institucional, el Partit Popular dia rere dia es destapa més i més en la seva concepció antisocial i reaccionària, i per això mateix menysté la cultura, perquè prefereix la desinformació, el populisme i la ignorància més que no pas una ciutadania activa i crítica.

Les institucions catalanes també han decidit múltiples retallades, en general i en l'àmbit de la cultura en particular. No resulta positiu veure un esbiaxament social i ideològic en les decisions del Govern català a l'hora de retallar, de reduir la despesa pública: no s'assumeix prou el valor estratègic de la cultura, ni les aportacions de les entitats cíviques i culturals i les organitzacions socials, i es carrega el gruix dels sacrificis en els sectors populars; això no només és injust sinó que perjudica la cohesió social i la cohesió comunitària.

El conjunt d'organitzacions sindicals i associacions sectorials i professionals sotasignants entenem la cultura com una eina d'acció, alliberament i transformació personal i social, i d'universalització del coneixement que fomenta l'esperit crític, la cohesió social i comunitària.

La unió fa la cultura! I per això, tal i com ens vam posicionar en edicions anteriors, ens unim i donem recolzament a aquesta Vaga General del proper 14N perquè entenem que a banda de tenir un característica laboral enguany també té una clara dimensió social i perquè aquestes polítiques ofeguen la cultura i mercantilitzen la creativitat.