12/11/12





Diari de Balears
La renúncia al Ramon Llull suposa un "genocidi lingüístic"

El PSM-IniciativaVerd-Entesa ha qualificat de "genocidi lingüístic" que el Govern hagi pres la decisió d'abandonar l'Institut Ramon Llull, al qual va destinar aquest any un partida d'1,2 milions d'euros, i ha censurat que el president de l'Executiu autonòmic, José Ramón Bauzá usi com a "excusa" d'aquesta sortida que "Balears no és part dels Països Catalans".

El portaveu econacionalista, Biel Barceló, ha assenyalat, després de la Junta de Portaveus, que aquest fet és "vergonyós" i aquesta nova "punyalada a la Cultura i a la llengua de les Balears" suposa "un greu error".

Per la seva part, des del PSIB-PSOE, el portaveu adjunt, Vicenç Thomàs, ha asseverat, en termes similars, que és "una nova equivocació".

Barceló ha recordat que l'Institut Ramon LLull "ha servit per a que els projectes de molts creadors de les Balears -pintors, escriptors, cineastes, arquitectes, escultors- siguin reconeguts nacionalment i internacional.

Thomàs ha reivindicat l'entitat com un "projecte cultural" relacionat amb la "llengua i el patrimoni d'un conjunt de territoris d'Espanya" i ha criticat que s'usi un "argument polític" per sortir d'aquesta "institució de difusió de la cultura catalana".

A aquest efecte, el parlamentari econacionalista ha afegit que l'"error" de la sortida del Ramon Llull se suma a la "pràctica desaparició de l'Institut d'Estudis Baleàrics, del pressupost de l'Orquestra Simfònica, així com a la renúncia a l'Espai Mallorca".

"Durem a terme les accions que considerem oportunes des del punt de vista polític i legal per evitar aquest disbarat", ha assegurat.

El PP ho justifica en els comptes

Per la seva banda, la portaveu adjunta del PP, Marga Prohens, ha destacat un caire distint d'aquesta polèmica, i ha expressat que la decisió de sortir del Ramon Llull és per "un tema únicament pressupostari".

Segons ha dit, "s'estan realitzant ajustaments a totes les àrees, prioritzant a Educació, Sanitat i Serveis Socials" i "una partida de més d'un milió d'euros no tenia cabuda en aquests moments".

Prohens ha recordat que per "promocionar la cultura i la llengua pròpia de les Balears, tant a les Illes, com a la resta de l'estat i voltants existeixen la Direcció General de Cultura i l'Institut d'Estudis Baleàrics", i d'aquesta forma s'evita la "duplicitat" per la qual s'ha decidit "prescindir d'aquesta col·laboració".