28/11/12

Diari de Balears

El camí avançat per Cort cap a la regulació dels grafits a Ciutat s'ha aturat a les totes. No debades, la Regidoria de Joventut ha paralitzat els dos projectes estrella entorn de l'art urbà: la borsa de joves grafiters per pintar barreres de comerços i el Festival d'art urbà de Palma.
Concretament, la trobada d'street art, que inicialment havia de tenir lloc aquest novembre, queda ajornada almanco fins a la pròxima primavera. La regidora Esperança Crespí explica que s'han acumulat massa impediments, com certs desacords amb l'empresa patrocinadora, limitacions econòmiques i problemes per seleccionar els joves que pintarien els grans murals en parets buides de la Gerreria.
Crespí apunta que, davant aquestes problemàtiques, han decidit donar-se més temps i demanar la col·laboració de la Regidoria de Cultura. A més a més, anuncia que el futur festival no es limitarà als grafits, sinó que donarà cabuda a la resta d'expressions de l'street art.
Per una altra banda, també ha quedat paralitzada la 'borsa' de grafiters a la qual els botiguers es podien adreçar per cercar un jove que decori la barrera del seu comerç. Es tracta d'una acció que avui en dia és legal, però que es veu dificultada per la passivitat institucional a l'hora de promocionar-la.
Així mateix, fonts de l'Ajuntament reconegueren fa uns mesos que la futura 'ordenança del civisme' regularia els grafits i les condicions per realitzar-los, especialment la seva ubicació. No hi ha noves notícies, però, sobre la redacció d'aquesta ordenança. Per aquest motiu, no es preveu a curt termini una regulació dels grafiters (ja sigui restrictiva o oberta).
D'aquesta manera, el PP abandona el camí que inicialment sorprengué i il·lusionà, a parts iguals, el col·lectiu d'artistes urbans de Palma. Si més no, queda aturat per ara. En tot cas, apunten des del col·lectiu d'artistes, bona part de la feina feta fins ara servirà, talment, en el moment que el PP vulgui refer la via iniciada a principis de legislatura.