12/12/12

18:58

La Vanguardia

La convocatòria de Somescola en defensa del català ha estat secundada per una seixantena de municipis d'arreu de Catalunya
Barcelona (ACN).- Rebuig multitudinari aquest dilluns al vespre a Barcelona a la reforma educativa impulsada pel ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

Convocats per la plataforma Somescola.cat sota el lema Per un país de tots, l'escola en català, unes 4.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume, que s'ha omplert de gom a gom, juntament amb els carrers adjacents, en contra d'aquesta reforma i en defensa del model d'immersió lingüística a l'escola catalana.

La concentració davant del Palau de la Generalitat és una de les més de 60 concentracions que s'han fet en municipis d'arreu de Catalunya seguint la crida de la mateixa plataforma. A la protesta s'han pogut veure pancartes amb lemes com 'Defensem l'escola catalana', "Per un país de tots, l'escola en català', 'Franco ha WERTo' i 'Orgullosa? WERTgonya'. A més, s'han proclamat crits a favor de l'escola en català i de l'independència. Entre els manifestants, que portaven senyeres i estelades, no només hi havia adults sinó que també hi han participat molts nens.

En la concentració ha participat l'escriptor Rodolfo del Hoyo, que com a veí de Santa Coloma de Gramenet ha explicat que aquesta va ser la primera ciutat on es va començar a aplicar el sistema d'immersió lingüística a l'escola, un sistema que ha defensat que funciona i que no necessita cap modificació. "Felip V i Franco van voler exterminar el català i no van poder, Wert tampoc podrà", ha declarat.

L'escriptor ha constat davant els milers de persones que els pobles "es rebel·len contra les lleis" quan aquestes van "contar el poble" i ha fet una crida al no compliment de la norma impulsada pel govern espanyol si aquesta s'acaba aprovant.

Tot seguit la cantant Marina Rosell, el cantautor Feliu Ventura i el president de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Isidor Marí, han fet lectura del manifest. Un manifest que ha defensat que el sistema d'escola en català ha garantit durant més de 30 anys la cohesió social i ha reivindicat que "les llengües no han de ser percebudes mai com un problema sinó com una oportunitat".

Ha afegit que l'objectiu hauria de ser apostar per una societat trilingüe amb persones que coneguin i sàpiguen expressar-se en català, castellà i una llengua estrangera. Ha alertat també que seria un "greu error pedagògic" separar els alumnes per raó de llengua i ha recordat que "és el Parlament de Catalunya a qui correspon establir el sistema educatiu" i al Govern donar compliment de les normes que surtin d'aquest Parlament.

El text ha criticat la "retrograda, recentralitzadora i inútil" reforma que ha proposat el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, i li ha criticat "l'obessió malaltissa i preconstitucional" contra el català.

Per tot això, Somescola.cat ha volgut mostrar el seu "rebuig total" a aquesta proposta de l'executiu espanyol i ha considerat que s'està davant d'un moment de "màxima gravetat" perquè és l'atac més greu contra el sistema d'educació en català de tota la democràcia. Per això, ha demanat al Govern la "màxima contundència" en la seva defensa .

La concentració ha finalitzat amb el crit "Per un país de tots, l'escola en català", seguit de crits d'independència i el cant de l'himne de Catalunya per part de totes les persones que s'han concentrat aquest dilluns al vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona.

A banda dels representants dels sindicats i les entitats de la societat civil també han participat membres dels diferents partits polítics com el secretari general de CDC, Oriol Pujol, el diputat electe de CiU Jordi Turull, el president d'ERC, Oriol Junqueras, el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, la diputada del PSC, Rocío Martínez Sampere, i el diputat electe de la CUP, David Fernánedez, entre d'altres.