20/2/13



El Punt Avui

Artistes en lluita
"La supervivència de la nostra associació està a les mans de Florenci Guntín." Amb aquesta contundència, però també amb molta serenor, es va adreçar ahir al vespre el president de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, Joan Fontcuberta, al mig centenar de socis que van assistir a l'assemblea general extraordinària convocada per analitzar l'incert futur de la històrica entitat. Tan incert que s'aguanta per un fil.

La salvació de l'associació –i de retruc, d'Hangar– depèn d'un pacte entre advocats per fixar la indemnització laboral de Guntín, l'exsecretari general revocat en la tensa assemblea que es va celebrar a la tardor per presumptes irregularitats en la seva gestió, i de Muntsa Roca, l'excoordinadora general. Si no s'assoleix cap acord i el 25 de febrer el jutge fixa indemnitzacions "que podrien ser de milers i milers d'euros per acomiadaments improcedents", Fontcuberta avisa: "L'associació s'enfonsarà."

Però el col·lectiu d'artistes té una bona carta per decantar les negociacions. Si no hi ha pacte, denunciarà "immediatament" Guntín pel conjunt d'"anomalies" que s'han detectat en la comptabilitat de l'associació. De moment, ja hi hauria una relació de despeses "no justificades" per valor de 46.000 euros.

"Només hem pogut revisar els anys 2009, 2010 i 2011. Tenim pendent examinar el 2012, i volem anar més enrere del 2009, però ens manca la documentació", que misteriosament hauria desaparegut, segons va explicar ahir el vicepresident de l'associació, Daniel G. Andújar.

Els detalls de la gestió "caòtica i nefasta" de Guntín es van revelar en la darrera i crispada assemblea: segons un informe auditor fet per l'empresa Fornells, Salas i Associats, els artistes van descobrir per sorpresa tot de moviments en la targeta de crèdit de l'associació per pagar nits d'hotel, àpats en restaurants, una factura de telèfon mòbil de 1.000 euros, i fins i tot un viatge a Venècia que va costar 2.000 euros. Els artistes també van descobrir que els sous de Guntín i Roca ascendien a 100.000 euros, "el 75% del pressupost de l'associació", i que alguns anys hi havien aplicat augments d'un 20% i fins a un 40%.

A això hi han plantat cara ara Fontcuberta i el seu equip, per bé que la crisi ve del 2011, quan van dimitir en bloc set membres de la comissió executiva en desacord amb la manera de fer de Guntín, la cara més visible de l'associació des de fa tres dècades. Indignació, decepció i molta tristesa és la mescla de sentiments que els socis senten pel seu ja ex portaveu. "Hem tocat fons i ara, si podem emergir, volem girar full i reconstruir l'entitat amb un nou model més àgil i econòmic", confessa Fontcuberta, en sintonia amb els anhels d'un col·lectiu que, malgrat tot, no vol perdre l'esperança.