17/4/13



el punt

El Departament de Cultura vol reorientar el centre a partir de la tardor

El projecte de Vicenç Altaió per a l'Arts Santa Mònica té els mesos comptats. El Departament de Cultura ha renovat per només tres mesos més el contracte a l'actual director del centre de la Rambla i només estan assegurades les exposicions previstes en la programació fins al setembre.

La destitució d'Altaió s'emmarca en l'anunci al Parlament del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el mes de febrer passat de la necessitat de reorientar el centre i de donar "força i creativitat" al seu accent creatiu. En aquest sentit, fonts del departament han assegurat que el centre no només no tancarà les portes, com a espai expositiu, sinó que en la seva nova reorientació afegirà més activitats.

De moment, estan confirmades les properes exposicions temporals fins al setembre: La revolta poètica i la de Franc Aleu, al maig, i una gran exposició d'art contemporani xinès al juliol. També tindran lloc la fira Arts Libris la setmana que ve i una mostra a l'entorn del festival Loop-Screen al maig. Les mostres previstes per a la tardor sobre Eugeni d'Ors, Joan Teixidor, Duchamp-Dalí-Hamilton a Cadaqués, i la càbala i Espriu no estan confirmades, però en algun cas podrien ressituar-se en altres espais.

L'etapa d'Altaió al Santa Mònica, amb una clara voluntat interdisciplinària, va començar al principis del 2009, amb tres eixos de coneixement: arts, ciència i comunicació. L'any passat, però, l'eix de ciència va caure. En quatre anys el centre ha perdut un 47% del seu pressupost inicial.

Al llarg d'ahir es va estendre el rumor que la presentadora de televisió Bibiana Ballbé seria la substituta d'Altaió, però el departament ho ha desmentit rotundament.