17/4/13

el punt avui
La jutgessa dóna la raó a Florenci Guntín i Muntsa Roca i condemna l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya a indemnitzar-los amb més de 100.000 euros

L'Associació d'Artistes Visuals (AAVC) haurà d'indemnitzar Florenci Guntín, el seu exsecretari general, i Muntsa Roca, excoordinadora, amb més de 100.000 euros (76.202 euros i 26.554 euros, respectivament) després que la jutgessa ha declarat improcedents els seus acomiadaments. La sentència del jutjat social número 19 de Barcelona dóna la raó a Guntín i a Roca tal com era "previsible", admet el mateix president de l'AAVC, Joan Fontcuberta, ara mateix molt preocupat pel futur de l'associació. "No ens enganyem: és una sentència de mort per a l'AAVC", ha indicat.

Els pròxims dies, Fontcuberta i el seu equip hauran d'avaluar amb els seus advocats la decisió de la magistrada, que en la sentència absol la fundació privada de l'AAVC (Hangar) i, per tant, l'allibera d'haver de fer front a les conseqüències derivades dels acomiadaments improcedents –l'AAVC és insolvent, però no la fundació privada.

El futur és negre, més i tot: negríssim. "Estem en fallida i ara s'hi afegeix això", lamentava ahir Fontcuberta, que aviat convocarà una assemblea extraordinària per explicar als socis de l'entitat la dramàtica situació i com s'afrontarà, si és que es pot afrontar. "És molt possible que l'associació com a estructura no pugui sobreviure, és molt possible que no puguem salvar la carcassa, però una altra cosa molt diferent és la causa dels artistes visuals. L'esperit no el mataran", exclama.

L'AAVC va intentar fins a l'últim moment, sense èxit, arribar a un acord econòmic amb Guntín, a qui va revocar l'octubre passat després de conèixer els resultats d'una auditoria. En una tensa assemblea, els socis van descobrir amb sorpresa i molta tristesa presumptes "greus irregularitats" en els comptes que controlava Guntín, històric portaveu i ànima de l'associació. L'auditoria va revelar "una gestió econòmica nefasta i caòtica" i va aportar proves de "l'ús no autoritzat de la targeta de crèdit de l'associació, així com de disposicions en efectiu per pagar despeses que no tenien la deguda autorització de la comissió executiva".

L'informe aplegava un "gran nombre" de tiquets de restaurant, taxis, viatges i d'altres despeses privades que demostrarien aquest "ús indegut i no justificat" dels fons de l'associació. Els màxims responsables de l'AAVC estan a punt de denunciar Guntín per aquest "conjunt d'anomalies", tot i que primer volen explicar-ho als socis en l'assemblea extraordinària.

Aquest diari va contactar ahir amb Guntín –que sempre ha negat les irregularitats en la comptabilitat– per saber la seva opinió. Guntín, però, prefereix pronunciar-se en els pròxims dies.

La crisi a l'AAVC ha arribat en el pitjor dels moments, just quan s'estan desmantellant molts dels equipaments que ha anat reivindicant al llarg dels seus més de 30 anys d'història –Guntín sempre estava al capdavant d'aquestes demandes. Ara, en plena tempesta, la veu crítica de l'associació, que tan necessita un sector en estat de profunda depressió, està apagada.