26/8/12


Vist al Diari de Balears


Més de cinquanta obres de diferents formats conflueixen a la sala de la Cartoixa entre els "silencis voluntaris i els silencis obligats". Foto: J.Torres.
La importància dels silencis, tant musicals com artístics, vertebren l'exposició d'Alícia Llabrés a la Cartoixa de Valldemossa. La mostra, carregada de paisatges i sensibilitat envers la terra, s'obrirà al públic avui a les 20.30 hores i donarà el sus oficial a la 32a edició del Festival Chopin.
Aquest no ha estat un any fàcil per als organitzadors de l'encontre musical, que, agost rere agost, congreguen pianistes de renom internacional. Les retallades culturals i econòmiques, comentava ahir Jaume Capllonch, també han fet trontollar el Festival que, en cap cas, no ha decidit renunciar a la seva aposta per la pianística.
Les activitats culturals comencen avui amb la inaguració de la mostra de Llabrés que, sota el títol de Silencis antics, connecta els ritmes que donen els silencis tant en la música com en la pintura. Per això mateix, un calderó, pintat en un blau intents, presideix una de les parets principals de l'exposició com a símbol de "la lliure interpretació". Sobre el títol de la mostra, l'artista ho té molt clar: "Hi ha silencis escollits, com el de la música o la pintura, i d'altres silencis obligats, com el que estan fent amb la llengua i la cultura", apuntava ahir durant la presentació a la sala Capitular de la Cartoixa.
Pel que fa al programa de concerts del Festival, el pianista Miquel Estelrich explicà que estarà format per 4 recitals amb músics de renom: Gustavo Díaz-Herez (5 d'agost), Alexei Volodin (dia 12), Leif Ove Andsnes (dia 19) i Evgeni Bozhanov (dia 26). L'eix central d'enguany -a banda de la música de Chopin- serà la commemoració del 150è aniversari del compositor Claude Debussy, que es podrà sentir a tots els concerts. A banda, l'organització del Festival tampoc no ha volgut passar per alt el 150è aniversari del naixement d'Antoni Maria Alcover, impulsor de la llengua i cultura i referent també d'aquest festival, el més antic del món dedicat a la figura de Chopin.