7/7/11

15:43
“Rastres de fum... l’art roent. Tècnica raku per a artistes”
Impartit per Ana Felipe Royo

Des del passat dilluns, dia 4 i fins al proper 15 de juliol, Ana Felipe Royo imparteix un nou curs als tallers d’obra gràfica de la Fundació.
El raku és una tècnica de cocció ceràmica que va néixer a orient vinculada a la cerimònia del te. En aquesta cocció les peces són tretes del forn en el moment en què estan en el punt àlgid de fusió: roent. A mitjan segle XX el ceramista Bernard Leach dóna a conèixer l’esmentada tècnica a Europa, però serà l’americà Paul Soldner qui en la dècada dels 60-70, faci un gir a aquest procés introduint les peces tretes roents del forn en un jaç de serradís, produint així una reducció o carbonació i aconseguint nous acabats amb excepcionals matisos. Des de llavors fins ara s’ha experimentat molt i encara no acaben les innombrables possibilitats que ofereix la intervenció directa de l’artista a la peça durant l’estat de cocció.


Objectius del curs:
Els acabats que s’obtenen tant amb la tècnica del raku oriental com amb l’occidental i totes les seves variants actuals són de gran força i bellesa plàstica, a més de ser la cocció per si mateixa un procés que ja es valora en moltes ocasions com a espectacle artístic. El raku és conegut en alguns ambients ceràmics, però és ignorat i desconegut als tallers d’artistes plàstics, on podria assolir noves dimensions en l’art.
Aquesta proposta pretén acostar i fer assequible el raku als artistes que vulguin introduir i experimentar directament amb el foc a les seves obres, així com a ceramistes que vulguin introduir una obra més experimental, creativa i artística a la seva producció, o tal com van fer Miró i Artigues, una col·laboració entre ambdós.

Ana Felipe Royo, Saragossa, 1965. Artista plàstica titulada en l’especialitat de ceràmica per l’Escola d’Art i Superior Disseny de València. Amb àmplia formació en altres activitats plàstiques relacionades com volum, pintura, imatge i gravat.
Actualment resideix i treballa en una casa-taller (amb espais per a la feina de les disciplines de ceràmica, gravat i fotografia) a Villanueva de Huerva (Saragossa) població situada entre Muel, poble amb gran tradició ceràmica, i Fuendetodos, poble natal de Goya, amb gran activitat gràfica.
Ha participat en exposicions col·lectives i individuals. Enfoca la seva activitat des de fa més de 20 anys alternant la feina personal i creativa al seu taller amb activitats d’investigació i docents, ha exercit el professorat a l’Associació Professional d’Artistes Antxesaleak (Biscaia), Associació Professional de Ceramistes de Cantàbria, Taller Escola de Ceràmica de la Diputació de Saragossa a Muel, cap de taller i docent al Taller de Gravat Antonio Saura de Fuendetodos, realitza manuals didàctics “pas a pas” per a editorials com RBA, Altaya, Orbis, etc.
El seu esperit investigador i docent l’ha duit a realitzar treballs de recuperació d’algunes tècniques decoratives ceràmiques i investigar sobre les possibilitats i aplicació per a la plàstica actual de tècniques com el “reflex metàl·lic” de tradició àrab, la cocció de raku, decoració a pinzell i els mètodes de formulació de vidratges ceràmics.
http://www.artesanosfeliperoyo.com/ceramica/esp/ana.htm


Més informació: 

Núria Sureda
Comunicació i difusió
Fundació Pilar i Joan Miró
Saridakis, 29
07015 Palma, Mallorca
Tel. 34 971 701 420
http://miro.palma.cat