14/12/10

11:50
Conferència: «Aplicacions del làser en la conservació del patrimoni: l’obra ceràmica de Gaudí i Jujol a la Catedral de Mallorca»

Dia: dimarts, 14 de desembre de 2010

Hora: 19 hores
Lloc: Catedral de Mallorca,
plaça de l'Almoina, s/n, Palma
organitza IFISC. Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos 



Aquesta activitat forma part del cicle 50 Anys de Làser organitzat per l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (CSIC-UIB) en el marc de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia 2010.

L’activitat programada té com a objectiu mostrar la capacitat que la tecnologia làser té per a l’escaneig 3D d’estructures, i la seva rellevància per a l’elaboració dels plans de conservació preventiva en el patrimoni cultural. Aquesta nova tecnologia ens permet reflexionar sobre les possibilitats que el làser ofereix als protocols d’actuació.

La conferència serà pronunciada per la doctora Mercè Gambús, professora del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts i investigadora principal del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós de la UIB, i el doctor Francisco José Perales, professor del Departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica i investigador principal de la Unitat de Gràfics i Visió per Ordinador i Intel·ligència Artificial de la UIB. L'acte comptarà amb les intervencions del president del Capítol de la Catedral de Mallorca, Joan Bauzà, i del vicerector d'Investigació de la Universitat de les Illes Balears, Jordi Lalucat.

Visita
A partir de les 19.45 hores i fins les 20.30 hores es podrà accedir a la capella Reial i visitar la restauració del conjunt ceràmic, ferros i càtedra episcopal.

La recent restauració de la superfície ceràmica a la façana absidal de la capella Reial de la Seu de Mallorca, obra dels arquitectes catalans Antoni Gaudí i Josep M. Jujol entre els anys 1908 i 1909, ha possibilitat la investigació dels usos derivats d’aquesta tecnologia làser quant a l'emmagatzematge digital i metrològic de tot el seu revestiment. Es facilita d’aquesta manera la creació d’una base de dades amb continguts documentals, tecnicomaterials i prescriptius, a fi d’elaborar el pla de conservació d’aquest conjunt patrimonial, integrat per la càtedra episcopal de pedra amb grafits i policromia del segle XIV i un conjunt de quatre candelers de ferro forjat del projecte general dirigit per Gaudí.

El caràcter inèdit d’aquesta investigació en el camp de la conservació preventiva, la singularitat de l’obra artística objecte d’aquesta aplicació, i el diàleg històric amb un conjunt monumental de la rellevància de la Seu de Mallorca, confereixen a aquesta experiència una visibilitat innovadora entre les ciències aplicades i la conservació del patrimoni.

--
Rosa María Rodríguez. Comunicació i Cultura Científica IFISC

Instituto de Física Interdisciplinar y Sistemas Complejos (CSIC-UIB)
Ed. Instituts Universitaris de Recerca
Campus Universitat de les Illes Balears
E-07122 Palma de Mallorca, Spain

http://ifisc.uib-csic.es

Tel. +34 971 259719