9/7/11

12:11

No entenem la cultura des d’un punt de vista patrimonial, perquè la cultura no és de ningú

F.Marí/ M.Llull  - Diari de Balears
No fa ni un mes que està al capdavant de la regidoria de Cultura i Esports de Cort i ja ha creat polèmica. Fernando Gilet manté el seu posat i reitera les argumentacions sobre els dinamitzadors lingüístics. Això sí, ara ho fa sense vincular-les amb el cas Pícnic ni amb corrupció. Com els seus homòlegs al Consell i al Govern, Gilet parla en tot moment de cultura i turisme, una cultura, segons ell, "no excloent", perquè "no sigui de ningú". La retallada econòmica també marcarà l'inici de la legislatura.
Entrevista:

Us relacionen amb el món de l'esport. Com afrontau la tasca al capdavant de Cultura?
Les dues àrees són finalistes i tenen una gran repercussió en la ciutadania. Ambdues tenen una vocació eminentment turística, com a motor reactivador de l'economia, és a dir, que tenen com a objectiu fer feina en un projecte turístic de qualitat per a Palma.

Sempre parlau de política cultural oberta. Què significa?
Parl de política cultural per a tothom. No entenem la cultura des d'un punt de vista patrimonial, perquè la cultura no és de ningú i ha d'anar dirigida a tothom. No volem fer política de la cultura: volem fer política cultural.

Una de les primeres decisions que heu pres ha estat no renovar el contracte als directors de la Fundació Miró i al del Palma Espai d'Art. Per què?
Entenem que les fundacions són l'avantguarda de la nostra acció cultural. Hem decidit no renovar-los perquè aquesta nova etapa política també és una nova etapa per al projecte cultural de Palma. Una vegada definit el projecte de turisme cultural, farem un concurs públic per escollir els nous directors.

Passarà el mateix en Es Baluard?
Es Baluard és un òrgan col·legiat. Abans, n'hem de reunir el patronat i després adoptarem les decisions que corresponguin.

A hores d'ara, de quin pressupost disposau?
S'ha reduït considerablement, però això no implica que l'acció cultural s'aturi. No puc quantificar-ne els nombres exactes, però tenim previst que l'oferta cultural abraci tot l'estiu i tenim fons disponibles per acabar l'any.

Com plantejau els premis Ciutat de Palma?

Hi recuperam els premis en castellà: el Rubén Darío de poesia i el Camilo José Cela de narrativa. Els canvis en la totalitat dels premis es donaran a conèixer en les properes setmanes. La nostra intenció és mantenir els que ja hi són, però ajustant-los al context pressupostari que tenim.

Per què aquesta decisió de tornar-los a fer bilingües?
Era un compromís electoral.

Què passarà amb el Mar i Terra?
De moment, mantindrem l'Escola Municipal de Teatre i li donarem la màxima pontencionalitat possible. Tot el que sigui cultura popular de la nostra terra tindrà també suport polític.

La retallada també ha afectat de ple l'Orquestra Simfònica. Com ho enfocau?
També és un consorci del qual fan part diferents institucions. Nosaltres la veim com un valor cultural important.

Dotada de més pressupost?
Parlar de doblers avui és complicat: no ho puc garantir. La nostra voluntat és treure-li rendibilitat.

Què succeirà amb les actuacions que duia a terme la Direcció de Política Lingüística i què heu eliminat?
Hem suprimit Política Lingüística, com també hem suprimit les direccions de Cultura i Patrimoni, Arxius i Biblioteques. Està contextualitzada, atesa la circumstància de minva en el nombre d'alts càrrecs. A partir d'aquí, entemen que les competències de Política Lingüística les té fonamentalment el Govern. Nosaltres, complirem amb la llei.

Però mantindreu la tasca dels dinamitzadors?
Ja hem avisat que hi havia altres prioritats, ateses les circunstàncies actuals. Tant és així que hi havia una partida 368.000 euros per a un nou projecte de dinamització i nosaltres els hem redireccionats.

En el ple passat, relacionàreu el cas Pícnic amb la gestió dels dinamitzadors. Quines proves en teniu?
La meva exposició se centrà exclusivament en la qüestió econòmica, si bé es cert que hem trobat els noms d'alguns dinamitzadors lingüístics en candidatures del PSM. Jo, però, sols vaig posar de manifest una voluntat política, per part de l'anterior Govern, de destinar 855.000 euros a Política Lingüística i que nosaltres entenem que no és cap qüestió prioritària.

No és prioritària per vós la integració dels nouvinguts, per exemple?
Des d'un punt de vista econòmic, no. No destinarem cap partida pressupostària al que fins ara s'ha anomenat servei de dinamització.

Deis que sols parlàreu de xifres econòmiques, però el vostre partit sí que ho relacionà amb el cas Pícnic. Quines proves en teniu i per què no ho heu duit a la Fiscalia?
Nosaltres sols donàrem a conèixer públicament que ens cridà l'atenció el fet que hi hagués dinamitzadors que havien estat candidats del PSM.

No ho relacionau, doncs, amb cap cas de corrupció?
No ho relacionam amb cap cas de corrupció, perquè centràrem el discurs en l'import econòmic. És, sols, que ens cridà l'atenció.

Si hi trobau coses que us "criden l'atenció", per què no ho duis a la Fiscalia?
Em sorprèn que l'Obra Cultura Balear, que n'és una de les concessionàries, faci aquesta defensa eloqüent del PSM. Jo insistesc que nosaltres no trobam cap prioritat política el fet de destinar gairebé 900.000 euros a aquest servei, perquè ara no és cap prioritat de la nostra societat.