21/7/11

16:30
CRIdA (Centre de Residència i Intercanvi d’Artistes) és un programa de residència d’artistes que té lloc als estudis habilitats per la Fundació Palma Espai d’Art a Sant Jeroni. Aquest nou equipament situat al centre de la ciutat i dotat amb quatre espais de producció i oferta d’allotjament es converteix, mitjançant el programa proposat, en un espai de trobada i diàleg entre els artistes convidats, la ciutat i els seus habitants.

El programa CRIdA es desenvolupa a partir dels següents eixos principals:
•    Foment del procés de creació: s’oferirà als artistes convidats els serveis i recursos adients per a facilitar el desenvolupament del seu projecte, dintre del marc de les possibilitats pressupostàries i els equipaments disponibles.
•    Contacte entre els artistes residents i la comunitat artística local: es posaran a l’abast dels residents les informacions relatives als espais de creació a la ciutat i també es potenciarà el seu contacte amb els agents de l’escena artística local mitjançant diverses iniciatives que es descriuen en la secció “Participa”.
•    Impuls a la creació més contemporània i emergent: es donarà preferència als artistes més joves i amb projectes més arriscats i innovadors, així com aquells que permetin establir una connexió directa entre la ciutat i l’obra que l’artista crearà durant la seva estada.
•    La residència com a node i procés obert: Palma és una ciutat activa, i per aquest motiu els artistes que facin la seva residència a Sant Jeroni no s’han de tancar dins l’estudi sinó involucrar el seu projecte en una dinàmica que inclourà el contacte obert amb el públic i les institucions.
•    Intercanvi d’artistes locals i estrangers: a més d’acollir artistes a les instal·lacions de Palma, el programa CRIDA establirà contactes amb centres i institucions d’altres països per promoure la presència d’artistes locals en altres ciutats mitjançant els programes d’artista en residència que ofereixin aquests centres.

CRIDA és obert a artistes no residents a les Illes Balears que vulguin desenvolupar el seu projecte artística a Palma, a artistes balears interessats en realitzar una residència a un centre d’art a la península o l’estranger i a joves estudiants d’Història de l’Art i Batxillerat Artístic que vulguin col·laborar en l’anàlisi i documentació de les propostes dels artistes residents.


Coordinadors
L’equip humà del projecte CRIdA el composen els coordinadors Fernando Gómez de la Cuesta i Pau Waelder, crítics d’art i comissaris independents, que seràn els encarregats de gestionar els diferents aspectes del programa, tant en el seu funcionament intern i a nivell local com en els intercanvis que s’estableixin amb altres centres i a nivell internacional.
 

Residències: descripció i condicions
El programa CRIdA estableix cicles de residències de 7 setmanes cada dos mesos, en els que pot acollir un màxim de 4 artistes que han de portar a terme la seva residència de forma simultània. Durant la seva estada, l’artista resident té a la seva disposició una sèrie de recursos i ha de portar a terme una sèrie de tasques:

Recursos:
•    Un estudi a Sant Jeroni.
•    Allotjament a Palma.
•    Accés als equipaments i material del CRCC.
•    Informació sobre l’escena de l’art contemporani a Palma (centres, persones, esdeveniments…) facilitada pels comissaris.
•    Assessorament, per part dels comissaris, en l’execució del projecte que es portarà a terme durant la residència.
•    Beca de producció de 300 € per artista i estada, destinada a pagar despeses de materials.
Tasques:
•    Desenvolupar el projecte que s’ha presentat en la proposta pel programa de residència.
•    Documentar l’evolució del projecte en el blog del programa, amb un mínim de 2 entrades per setmana.
•    Portar a terme, si així ho ha proposat, la docència del taller o la conferència al CRCC, sempre que aquesta hagi estat acceptada.
•    Fer una presentació del seu treball en una taula rodona que s’organitza regularment al CRCC.
•    Mantenir entrevistes, acordades prèviament amb els comissaris, amb crítics, galeristes i altres agents de l’escena artística local.
•    Facilitar la feina dels estudiants col·laboradors encarregats de fer el seguiment del seu projecte.

Estudis
Els estudis es troben ubicats al convent de Sant Jeroni, al carrer Antoni Planas i Franch, 4 de Palma. Es tracta de quatre estudis correlatius, d’uns 20 m2, que permetran compartir experiències i fomentar l’intercanvi entre artistes joves. Els estudis són uns espais diàfans amb sala de bany i espai de descans comú amb microones, frigorífic i cafetera. Tot el recinte disposa de connexió a Internet WIFI.

Intercanvis
El programa CRIdA es completa amb els intercanvis d’artistes residents a les Illes Balears amb diversos centres d’art d’Espanya i l’estranger. En aquest sentit, s'estàn realitzant contactes amb centres europeus i recollint informació sobre beques de residència per a establir un node de recolzament als artistes balears que vulguin realitzar una residència. Lògicament no podem assegurar la concessió d'aquestes beques però si cercar de facilitar-les mitjançant el contacte amb la institució receptora.


Centre de Residència
i Intercanvi d'Artistes

Antoni Planas i Franch, 4
07001 Palma
info@cridapalma.cat
www.cridapalma.cat