Estem en hora bona
La Serra de Tramuntana s’inclou dins la llista de llocs catalogats per la UNESCO com a paisatge cultural pels valors paisatgístics, culturals, històrics i etnològics.
AAVIB mostra la satisfacció per la decisió de la UNESCO que suposa que la Serra entra a formar part dels 878 llocs del món declarats patrimoni mundial.
http://www.serradetramuntana.net
La UNESCO atorga la categoria de patrimoni de la humanitat a la Serra de Tramuntana dins la categoria de paisatge cultural. Ha estat durant la reunió del Comitè de Patrimoni Mundial de la UNESCO feta a París on s’ha comunicat a la delegació espanyola, encapçalada pel fins ara director insular d’Ordenació del Territori, Jaume Mateu. El passat divendres, dia en que estava previst que la UNESCO donàs a conèixer la seva decisió, viatjaren també a la capital francesa l’aleshores consellera de Territori en funcions, M. Lluïsa Dubon, i el portaveu del PP al Consell, Fernando Rubio. Els dos havien abandonat ja París en el moment de divulgar-se el comunicat de l’organització internacional.La UNESCO ha reconegut el paisatge singular de la serra de Tramuntana, que s’ha format durant segles gràcies a la presència de diferents generacions i cultures. Una transformació en equilibri del medi natural original a través de la mà de l'home, que ha suposat la presència de diferents construccions com els bancals per al cultiu de l'olivera i de vinyes; la canalització i la conducció de l'aigua amb sistemes hidràulics per aconseguir zones d'horta, així com les construccions de pedra en sec que han modelat el paisatge de les muntanyes.
Cal recordar que el Consell de Mallorca ha treballat des de 2008 en la declaració. Ha estat un procés llarg i exhaustiu que va fer una gran passa endavant el passat mes de juliol de 2009, quan la serra de Tramuntana es va convertir en la candidata que representava Espanya davant la UNESCO per a l'any 2010. El febrer d’aquest mateix any, el Govern d'Espanya va fer efectiva la candidatura amb el lliurament de la documentació requerida per part de l'ambaixadora d'Espanya davant la UNESCO a París, que va validar la documentació rebuda i va confirmar la candidatura de la Serra.
La UNESCO ha estat molt exigent en tot el procés de la declaració. Ha reclamat, entre d’altres coses, la delimitació concreta de l'element proposat, que ha de tenir la màxima protecció legal, així com un Pla de gestió que asseguri la conservació d'aquest element. Aquestes i altres peticions han estat complertes per la proposta de la serra de Tramuntana
Durant els 3 anys que el Consell de Mallorca ha treballat per la declaració han estat moltes les campanyes que s’han promogut per sensibilitzar la població, amb la recollida de firmes (prop de 40.000) i amb diferents projectes didàctics dirigits principalment a escoles de primària i secundària de Mallorca amb l'objectiu de divulgar la importància de la protecció, la preservació i la declaració de la Serra.
La declaració de la Serra suposa assegurar la preservació dels valors patrimonials de Mallorca. Amb la declaració es plantegen, a partir d’ara, impulsar accions directes de rehabilitació i conservació del patrimoni cultural i natural, així com accions destinades a millorar el coneixement d’aquest béns, a través de l’elaboració d’inventaris o cartografia del territori.
La declaració implica, a més, un reconeixement internacional que serveix per al seu desenvolupament territorial sostenible, la seva utilització científica i pedagògica, sense oblidar el vessant turístic, ja que la distinció significaria un increment de la qualitat de Mallorca com a destinació turística, ja que li afegiria nous valors de prestigi referits a l'àmbit cultural i patrimonial.