El Punt Avui | 4/03/2012 | Xavier Castillón
L'acció de protesta. Es va pintar de blanc la porta tancada de l'Espai Zer01 Foto: X.C. |
“Dintre de la tristesa de la situació, està molt bé que el sector artístic es mobilitzi i es cohesioni perquè el tancament de l’Espai Zer01 no sigui el punt de partida d’un desmantellament generalitzat dels centres d’art contemporani a Catalunya”: ho va dir ahir David Santaeulària, exdirector del Zer01, just després de l’acció de protesta que va reunir un centenar de persones, majoritàriament vinculades al món de l’art i arribades des de diversos punts de Catalunya, per solidaritzar-se amb Santaeulària i manifestar el seu rebuig al tancament d’aquest petit gran oasi de la creació contemporània que era el Zer01. L’acció de protesta, introduïda amb el megàfon per Florenci Guntín, secretari general de l’Associació d’Artistes Visuals de Catalunya, i l’exregidor de Cultura olotí Pep Fargas, va consistir en una pintada col·lectiva amb calç blanca de la porta tancada del Zer01, tal com es fa habitualment amb els establiments comercials en desús, i com també es va fer el 6 de febrer passat en una acció semblant al Canòdrom de la Meridiana, quan va ser desestimat per l’Ajuntament de Barcelona com a seu del centre d’art contemporani de la capital catalana. De fet, ahir també hi havia a Olot l’exdirector d’aquest centre avortat, el suís Moritz Küng, que va donar suport a Santaeulària, tal com ho han fet ja un miler de persones del món de l’art amb la signatura del primer manifest que va córrer de seguida per internet quan es va conèixer la mort sobtada del Zer01.
Un cop acabada aquesta protesta simbòlica, bona part dels presents es van traslladar a Els Catòlics, on va tenir lloc un assemblea molt participativa en què es van consensuar els punts principals d’un document, el Manifest d’Olot, que es lliurarà a l’Ajuntament d’Olot i al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, aprofitant que demà presenta les bases del nou pla de museus de Catalunya.
En el manifest, que converteix el cas del Zer01 en un símbol i una advertència per a tots els centres d’art catalans, es remarca que Olot havia fet fins ara una inversió important en creació contemporània i que ara aquest esforç econòmic es malbarata. També adverteix el govern que aquest tipus de centres no només fan una funció a nivell local, sinó també nacional, i, per tant, “sembla una irresponsabilitat deixar només en mans dels ajuntaments la tasca d’aquests centres”.
L’art no és una excepció
“No demanem que l’art contemporani sigui una excepció en un moment de retallades, però això no comporta que s’hagin de tancar els centres”, va dir Fargas. També es vol aprofitar l’acte de lliurament de guardons de l’Associació Catalana de Crítics d’Art al Macba, el 26 de març, per convertir el premi al Zer01 en una iniciativa de caràcter reivindicatiu més ampli. Es vol amortitzar, en definitiva, la reacció popular contra el tancament del Zer01 per continuar treballant en l’apropament de la ciutadania a l’art actual.